A fejlesztésről

 

Az említett hátrányok kiküszöbölése érdekében egy új kifordító szerkezet kifejlesztése volt a cél, egy olyan több terű berendezés, amelynek a belső tereinek megfelelő elválasztó tömítésnek köszönhetően képes a tömlő folyamatos kifordítására.

A gyakorlatban kis számban lehet találkozni már korábban kifejlesztett és alkalmazott hasonló berendezésekkel. Ezek két csoportba sorolhatók: csak szakaszos kifordítással működő, valamint a folyamatos kifordítással működő berendezések. A szakaszos kifordítással működő berendezések közül a legfejlettebb is csak maximum 4 m hosszúságú tömlő kifordítására képes egy ütemben. A folyamatos kifordítással működő berendezések esetében, bár képesek a tömlő folyamatos kifordítására az eddig elért legnagyobb kifordító nyomás 0,5-0,6 bar. Ez a nyomás csak a poliuretánnal bevont tömlők kifordításához elegendő, továbbá nagyobb átmérőjű hosszabb szakaszok bélelésére ezek a berendezések nem alkalmasak.

 

Az ULTRAGUN fejlesztése során mindvégig szem előtt tartottuk az összes helyszínen kikeményedő béléscsöves eljárás korlátját, valamint a hasonló berendezések problémáit. A No Dig csőfelújítások területén szerzett több, mint húsz éves tapasztalat és a fejlesztői munka eredményeképpen létrejött az ULTRAGUN berendezés, amely megoldást jelent valamennyi helyszínen kikeményedő béléscsöves eljárás problémájára, és elsők között képes nyomóvezetékek felújítására alkalmazott nyomótömlők kifordítására is.

Az ULTRAGUN egy olyan többterű szerkezet, amelynek a belső tereinek megfelelő elválasztó tömítéssel képes átmérőtől függetlenül a tetszőleges hosszúságú tömlő akár 4 báron, azaz a legjobb kifordító nyomáson történő folyamatos kifordítására. Jelen pillanatban két típus érhető el 200 és 600mm-es átmérőjű tömlők kifordítására: ULTRAGUN-200 és ULTRAGUN-600.

Az ULTRAGUN-nal egy lépésben hosszabb szakaszok bélelhetőek, így akár 15%-kal is rövidülhet a bélelés időtartama, ugyanennyivel csökkenhet a felújítás költsége, továbbá közel felére csökkenhet a földmunka is.