Kifordító dob vs. ULTRAGUN

 

A Process-Phoenix eljárás során a felújítandó csővezetékbe egy előzőleg gyantával átitatott, valamint a kifordító dobba betekert tömlőt fordítunk be oly módon, hogy a tömlő gyantás része érintkezik a felújítandó cső belső falával, annak nekifeszül, formáját felveszi, majd magas hőmérsékletű gőzt vezetve a béléscsőbe, a gyanta pár óra leforgása alatt kikeményedik.

A PP eljárás sarkalatos pontja a kifordító dob. Ez a dob határozza meg, hogy a cső átmérőjétől függően milyen hosszúságú vezetékszakasz bélelhető egy lépésben, azaz mennyi anyagot, milyen hosszú tömlőt lehet a kifordító dobba betekerni. Így kijelenthető az, hogy a dob nagymértékben befolyásolja a felújítandó szakaszok hosszát, azaz azt hogy hány méterenként kell a csővezetéket megbontani a tömlő bevezetéséhez használt aknák kialakításához.

A PP eljárás alkalmazása során előfordult, hogy kevesebb és hosszabb szakaszokból is fel lehetett volna újítani az adott csővezetéket, ha vagy egy sokkal nagyobb kifordító dob vagy egy végtelen kifordítást biztosító berendezés áll a rendelkezésre.

A hosszabb szakaszok kevesebb akna ásását igénylik, így a csőfelújítás lényegesen kevesebb földmunkával jár, kevesebb idő alatt elvégezhető, és kisebb a költségvonzata is. Mindebből kifolyólag szükségessé vált egy olyan kifordító berendezés fejlesztése, amely átmérőtől függetlenül tetszőleges hosszúságú átitatott tömlő kifordítását teszi lehetővé.

 

A csővezetékek feltárás nélküli felújítása területén szerzett több évtizedes tapasztalat, és a felmerült igények elemzésének eredményeképpen megszületett az ULTRAGUN kifordító berendezés, amely képes tetszőleges hosszúságú átitatott tömlő kifordítására.