Ultragun és NoDig

Az ULTRAGUN és a No Dig technológiák kapcsolata

 

A feltárás nélküli csőfelújítási technológiák közül a legismertebbek a helyszínen kikeményedő béléscsövet alkalmazó eljárások. A No Dig eljárásokat működési elv szerinti csoportosításnak megfelelően megállapítható, hogy ezek a technológiák a tömlőző eljárások csoportjába tartoznak.

 

Az alkalmazott béléscső (tömlő) egy kompozit, amely műgyantából, a műgyantát hordozó vázszerkezetből és valamilyen bevonatból áll. Az alkalmazott műgyanta lehet poliészter, epoxy vagy vinilészter. A műgyantát hordozó vázszerkezet lehet tűnemezelt filc, szövött tömlő, vagy üvegszövet, valamint ezek kombinációi. A műgyanta és a hordozó váz adja a tömlő merevségét és szilárdsági paramétereit. A tömlő bevonata – amelynek anyaga a szállított közegtől függ – lehet polietilén, polipropilén, poliuretán, vagy hyrtel. A bevonat feladata a béléscső tömörségének, vízzáróságának biztosítása. A fentiekből következik, hogy ebben a kategóriában találjuk a legtöbb technológiát, mivel számos variációt kínálnak az alkalmazott béléscső elemek.

 

A helyszínen kikeményedő béléscsöves eljárások fontos technológiai lépése a műgyantával átitatott béléscső elhelyezése a felújítandó vezetékben. Erre több lehetőség kínálkozik. Vannak olyan eljárások, amelyek során a béléscsövet kifordítással juttatják a felújítandó vezetékbe. A kifordításhoz egy állványcsövet alkalmaz, és az un. „kifordított harisnya” elvén az állványcsőbe beszivattyúzott vízzel végzi a bélés kifordítását. A folyamatos víz utánpótlás biztosítja a béléscső végighaladását a csővezetékben. Más eljárásoknál egyszerűen behúzzák az átitatott béléscsövet, amely levegővel nyomás alá helyezve nekifeszül a felújítandó cső belső falának.

 

Új megoldást jelentettek a zárt terű kifordító berendezéseket alkalmazó technológiák, pl. Process Phoenix. Itt az átitatott tömlőt egy kifordító dobba tekerik fel. A tömlő végét egy kifordító peremhez rögzítik. Így egy zárt teret kapnak, amelyet nyomás alá helyeznek. A nyomó levegő hatására a tömlő kifordul. A folyamatos levegő utánpótlás biztosítja, hogy a kifordult tömlő végighalad a felújítandó vezetékben.

 

Az említett technológiák bár korszerűek, mégis rendelkeznek hátrányokkal, korlátokkal: az állványcső meghatározza a kifordításhoz felhasználható nyomás nagyságát, ami a kifordító erőt korlátozza (10m állványcső 1 bar nyomást jelent); a behúzás során a tömlő sérülhet, ami a behúzási hosszat rövidíti; a kifordító dob mérete megszabja a dobba feltekerhető tömlő mennyiségét, így a bélelhető hossz behatárolt.

 

E hátrányok kiküszöbölésére fejlesztette ki az Agriapipe az ULTRAGUN kifordító berendezést, amely az összes helyszínen kikeményedő béléscsöves eljáráshoz kiválóan alkalmazható.